ANKA-PD AMACI
Grup psikoterapileri son 50 yılda dünyada koruyucu ve tedavi edici ruh sağlığı hizmetlerinde yaygın kullanılan, zaman, personel ve ekonomik yönlerden güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Psikodrama, Jacob Levy Moreno tarafından geliştirilmiş felsefi ve kuramsal art planı olan bir yöntemdir. Bu yöntem Türkiye’ye Prof. Dr. Abdülkadir Özbek tarafından getirilmiştir.
Bu çerçevede Derneğin amaçları:
A. Eğitim vermek
Üyelerine, sosyometri, psikodrama/sosyodrama grup psikoterapileri ve monodrama başta olmak üzere; ilaveten play-back tiyatrosu ve sanatla terapi uygulamaları gibi diğer bağlantılı dışavurumsal grup ve bireysel uygulamaları da içeren alanlarda temel, ileri ve üst düzeylerde eğitim vermek.
Bu alanlardaki etkinlikler aracılığıyla, sağlık ve ruh sağlığı alanlarında çalışan meslek mensuplarının mevcut bilgi ve deneyimlerini geliştirmelerine imkan hazırlamak.
Dernek söz konusu etkinlikleri; kurslar, sürekli kurslar, paneller, çalışma grupları, çalıştaylar, atölyeler, uygulamalı ve kuramsal seminerler, kongre, sempozyum, konferanslar, sürekli ya da süreksiz yayınlar şeklinde yürütür.
Dernek, ulusal ve uluslararası alandaki uzmanlarla eğitim alanında işbirliği yapar. Bu alandaki yetkili kişileri, ortak çalışmalar yapmak ve eğitim vermek üzere davet eder. Dernek, ulusal ve uluslararası platformda ihtiyaç duyulduğu durumlarda, bünyesinde yer alan konusunda uzmanlaşmış kişileri eğitici ya da temsilci olarak görevlendirir.
Etkinliklerden bazıları ücret karşılığında yerine getirilir. Organizasyon için ticari kuruluşlarla işbirliği yapılabilir. Dernek bu amaçla ticari kuruluşlar kurabilir.
A.1 Psikodramatist ve Grup Liderliği Eğitimi
Kendi mesleki sınırları çerçevesinde, klinik ve/veya koruyucu ruh sağlığı alanlarında kullanmalarını sağlamak üzere: psikiyatri asistan ve uzmanlarına, çocuk psikiyatrisi asistanı ve uzmanlarına, diğer tıp doktorlarına, psikologlara, sosyal hizmet uzmanlarına, psikolojik danışmanlara, lisans mezunu hemşirelere yukarıda tariflenen grup yöntemleri beceri ve bilgisini kazandırmak, eğitimin tamamlanması neticesinde kendi mesleki alanında grup yönetme becerisini kazandırır.
A.2. Eğiticilerin ve süpervizörlerin eğitimi
Eğitici ve süpervizör olma standartlarını belirlemek ve geliştirmek. Yardımcı Eğitici, Eğitici ve Süpervizör ünvanı alanlar için bilgi ve becerilerini geliştirmelerine olanak veren çalışmalar ve eğitimler düzenlemek.
B. Eğitimdeki asgari standartları belirlemek:
Uygulamacı, eğitici ve süpervizör olmak için gereken asgari standartları belirlemek, geliştirmek; uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmek (akredite etmek).
C. Eğitim sürecini izlemek:
Süreklilik gösteren eğitimde üyelerin devamını, her aşamada aldıkları kursları, katıldıkları kongreleri takip etmek, kredilendirmek ve arşivlemek.
D. Eğitimi değerlendirmek:
Verilen eğitim alanlarında üyelerinin yeterliklerini kurul sınavları aracılığıyla ölçmek ve sertifikalar vermek.
E. Değerlendirme ve Standart oluşturma:
Eğiticilerin ve uygulayıcıların meslek alanlarına göre uymaları gereken sınırları ve standartları belirlemek, uygulamaları kalite ve etik açıdan değerlendirmek, sınır aşımı ya da kötüye kullanım durumlarında yetkililere ve kamuya açıklamada bulunmak.
F. Uygulayıcıların gelişimi:
Uygulama yeterliği almış üyelerinin devam eden uygulamaları için asgari kredi standartlarını belirlemek ve bu standartlara uygunluğu takip etmek.
G. Meslekler üstü faaliyet alanını korumak ve geliştirmek:
Psikodramatist yetkinliğinde birleşen meslekler üstü alanda ülkemizin bu alandaki birikimlerini ortaya koymak doğrultusunda çalışmalarda bulunmak; psikodramatist/sosyodramatistler arasında birlik ve dayanışma sağlayarak bu faaliyet alanının ülkemizde tanıtılması, geliştirilmesi, toplumun yararına kullanılması için çalışmalarda bulunmak; sağlık, eğitim, endüstri, işletme, adalet, askerlik, kitle iletişimi, güvenlik hizmetleri, yayın hizmetleri, din, dil, iletişim, sosyal hizmetler, sanat ve ruh sağlığı uygulama alanlarında tıp, psikoloji, sosyoloji bilimlerine dayanan psikodramatik sosyometrik grup psikoterapisinin, ülkemize katkılarını arttırmak ve uygulayıcılarının standartlarını geliştirmek, yükseltmek ve haklarının korunmasını sağlamak, uygulamaya etik ilkeler açısından aykırı davrananlar hakkında ilgili meslek örgütlerine duyuruda bulunmak.
H. Dernek üyelerinin uygulama ile ilgili sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yapmak, işbirlikleri oluşturmak ve sürdürmek.
H.1. İlgili dernekler, birlikler, devlet kuruluşları, yerel yönetimler, kurumlar ve psikoterapi ekolleri arasında ilişki ve iletişimi arttırmak, gerekli işbirliği ve eşgüdümü sağlamak için iletişim kanallarının açılması ve bu kanalların arttırılması, birleşik dernekler, federasyonlar vb. örgütler oluşturmak yönünde çalışmalarda bulunmak.
H.2. Uygulama alanının yetki kazanması ve tanınması konusunda faaliyetlerde bulunmak. Gerektiğinde ilgili bakanlıklar, meslek birlik ve dernekleri, uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, dernek, birlik, federasyon ve kuruluşların oluşturacağı kararlarda etkinlik alanını temsilen görev almak; üyelerini yönetim kurulu kararları aracılığıyla görevlendirmek, bu tür kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlarla ortak etkinliklerde bulunmak, ortak çalışma grupları ve ortak üst kurullar oluşturmak.
H.3. Değişik meslek gruplarından olan üyelerinde ortaklaşa hizmet bilinci ve ilgili alanlarda mesleklerarası dayanışma ve ekip ruhu geliştirilmesine yardımcı olmak.
İ. Hizmet ve özel eğitimler:
İ.1. Kişisel gelişim, koruyucu ruh sağlığı, ruh sağlığı hizmetleri, çocuk gelişimi eğitimi, aile içi iletişim, çatışma çözümü, kriz müdahalesi, barış çalışması, arabuluculuk, aile ve işte stres, afet ve travma terapisi gibi konularda kamuoyunu bilgilendirme, anlaşılır tavsiyelerde bulunma, gerektiğinde basın açıklamaları değerlendirmeler ve araştırmalar yapma amaçlarına uygun programlar hazırlamak.
İ.2. Devlet kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlere ve özel sektöre danışmanlık yapmak, hizmet içi eğitimler vermek, ortak projeler yürütmek.
İ.3. Eğitim alanında öğretmenler, okullar; sanat alanında sanatçılara; sosyal alanda sosyologlara ve ihtiyaç duyulan diğer hizmet alanlarındaki kişilere, kendi mesleklerindeki bazı donanımlarını geliştirmek üzere özel kurslar, sürekli kurslar düzenlemek, katılım belgelerini vermek. Bu kişilerin edindikleri bilgileri uygulama alanına geçirmelerine yardımcı olmak ve onlara danışmanlık yapmak.
İ.4. İlgili mesleklerin ve psikodramatik, sosyometrik grup psikoterapisinin, sosyodrama ve playback tiyatrosunun uygulamalarını yansıtan halka açık etkinlikler, kısa ya da uzun süreli programlar düzenlemek. Bu programların hazırlanmasında alanında uzman olan üyelerinden yararlanmak.
İ.5. Psikodramatist/grup liderliği yeterliliğini almış üyeleri aracılığıyla ruh sağlığının iyileştirilmesi, korunması için hizmetler vermek.
İ.6. Psikodrama /grup liderliği ve sosyodramanın sağlık, eğitim, endüstri, adalet, kitle iletişimi ve diğer alanlarda doğru biçimde ve yaygın uygulamalarının yapılmalarını teşvik etmek amacıyla hazırlıklar yapıp belgeler oluşturmak ve ilgili kurumlara iletmek.
İ.7 Alan ile ilgili çevrimiçi eğitim aktiviteleri düzenlemek.
İ.8. Yaşlılar, çocuklar ve başka özel veya incinebilir/risk gruplarına yönelik grup çalışmaları yapmak.
J. Bilimsel araştırmalar:
J.1.Grup psikoterapilerinde, psikodramatik sosyometrik grup psikoterapisi ve ilgili yöntemler kullanarak kendi sosyal ve kültürel şartlarımıza, geleneksel yapılarımıza uygun yönleri, özellikleri bulmaya yönelik bilimsel çalışmalar planlamak ve yapmak.
J.2. Uluslarararası araştırmaları, gelişmeleri izlemek, toplumumuza ve kültürümüze uyarlama çalışmaları yapmak.
J.3. Alanda yapılacak bilimsel araştırmalara bilimsel ve etik açıdan danışmanlık yapmak.
J.4. Araştırmalar için bilimsel ve maddi kaynak bulmak.
J.5. Araştırma yapmak isteyen üyelerine burslar vb. aracılığıyla kaynak bulmak için yardımcı olmak.
J.6. Araştırma için uluslararası kuruluş, dernek vb. örgütlerle işbirliği yapmak, ortak projeler geliştirmek.
J.7. Bu alanda uluslararası uzman ve yetkili kişileri, işbirliği yapmak ve eğitim vermek üzere davet etmek.
J.8. Ulusal, uluslararası bilimsel ve araştırma etkinliklerinde derneği temsil edecek üyeler seçmek, görevlendirmek.
K. Bilimsel yayınlar:
K.1.Eğitim, araştırma, hizmet ve bilgilendirme amaçlarına yönelik olarak belge, doküman ve yayınlar temin etmek; hazırlamak.
K.2.Dokümantasyon merkezi oluşturmak.
K.3. Çalışmaları ve gelişmeleri duyurmak için gazete, dergi, kitap, CD, e-kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak, web siteleri açmak.
L. Etik sorumluluk
Psikodramatistler/grup liderleri için uluslararası kodlarla uyumlu etik ilkelerin belirlenmesi yönünde çalışmak. Mesleki kariyer ve onuru korumak, psikodrama/grup liderliği alanında çalışanlar arasındaki veya eğitici–eğitilen, danışan/hasta, psikodrama/grup liderliği alanında çalışanlar arasındaki ilişkiler ve taraflarla ilgili etik ilkelere, kurallara uyulmasını gözetmek, kurallara uyulmadığı durumlarda gerekli girişimlerde bulunmak.
ANKA-PD ÜYELİK KOŞULLARI
Derneğin Asil ve Onursal üyelikleri vardır.
A. ASİL ÜYELİK KOŞULLARI:
A.1. Gerçek kişiler için:
- Medeni haklara sahip olmak.
- 18 yaşını bitirmiş olmak.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Türkiye’de kanunlar çerçevesinde oturma hakkı elde etmiş olmak.
- Yasalara göre üye olmaları yasaklanmamış olmak.
- Psikodrama grup yönteminde temel aşamaya devam etmekte olan ya da temel aşamayı tamamlamış olan ya da ileri aşamaya devam etmekte olan ya da ileri aşamayı tamamlamış olan ya da jüri sınavını vererek psikodramatist olmuş olan; tıp doktoru, psikolog, sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı), psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu, lisans mezunu hemşire olmak ya da yukarıdaki alanlarda yüksek lisans veya doktora yapmış olmak. Diğer grup liderliği eğitimlerinde de aynı meslek alanlarında benzer ölçütler aranacaktır.
- Dernek tüzüğünde belirtilen aidatı ödemeyi kabul etmek.
- Dernek tüzüğündeki amaçları ve diğer hususları yerine getirmeyi kabul etmek.
A.2. Tüzel Kişiler İçin:
- Asgari eğitim standartlarını karşılayan Psikodrama/Grup liderliği eğitimi programı olan tüzel kişi ve kurumlar (şirket, enstitü, tedavi kuruluşu, vb.) derneğe üye olabilir. Bu üyeler dernek toplantılarında ve genel kurullarda bir temsilci tarafından temsil edilirler.
- Dernek tüzüğünde belirtilen aidatı ödemeyi kabul etmek.
- Dernek tüzüğündeki amaçları ve diğer hususları yerine getirmeyi kabul etmek.
B. ONURSAL ÜYELİK:
- Asil üye olma koşullarına uygun olmayan ancak derneğin faaliyet alanlarına ilgi duyan ve dernek amaçlarına uygun olduğu bulunan, derneğe maddi ve manevi yardım ve desteği olan gönüllü kişiler ve çalışmaları ile derneğin amaçlarına ve faaliyet alanına katkısı olan bilim insanları onursal üye olabilir.
- En az iki asil üye tarafından önerilen kişilerin onursal üyeliği genel kurul kararıyla onaylanır.
- Onursal üyelerden aidat alınmaz ancak onursal üyeler dilerlerse aidat ödeyebilirler.
- Onursal üyelerin hangi hizmetlerden yararlanacaklarına yönetim kurulu karar verir.
- Onursal üyeler oy kullanamaz, aday olamazlar ve derneğin faaliyetlerinde karar verme yetkisine sahip değildirler.
- Onursal üyelik için Türk vatandaşı olmak ya da Türkiye’de ikamet etmek koşulu aranmaz.
MADDE 5. DERNEĞE ÜYE OLMA ŞEKİLLERİ:
- Asil üyelik: asil üye olmak isteyen adaylar, eğiticisi veya en az iki asil üye tarafından önerilmek koşulu ile kişisel ve mesleki kimlik bilgilerini, tüzel kişiler ise kuruluş sözleşmelerini, tüzüklerini ve üyelikle ilgili bilgileri yönetim kurulu kararları ile soruşturan üyelik başvuru formunu, mesleki durumlarını belgeleyen resmi bir belge ve fotoğraf ile birlikte yazılı olarak (elden, posta, faks ya da internet yoluyla) dernek adresine başvururlar. Başvurudan sonraki ilk yönetim kurulunda en geç 30 gün içinde karar alınır ve karardan sonraki 30 gün içinde adaya bildirilir. Bütün üyeler için üye kayıt dosyası tutulur.
- Onursal Üyelik: en az iki asil üye tarafından önerilen kişilerin onursal üyeliği genel kurul kararıyla kararlaştırılır.
- Üyelik başvurusu kabul edilmeyenlerin genel kurulda itiraz hakkı vardır. Genel kurul kararı kesindir.
- Hiç kimse üye olmaya zorlanamaz.
ANKA-PD FAALİYET ALANLARI VE YÖNTEMLERİ
Dernek mesleki, sosyal ve bilimsel alanda faaliyet gösterir. Dernek ilgili yasalara uymak kaydıyla uluslararası alanda da faaliyette bulunabilir. Ulusal ve uluslararası alanda ilgili kuruluşlarla ortak faaliyet alanlarında buluşur. Dernek, alanda eğitim almış ve alacak kişilerin yetkinliğinin onaylanması; yöntemin sağlık ve eğitim alanında kabulü ve tanınması konusunda faaliyet gösterir.
Dernek, tüzüğünde belirtilen amaçlara ulaşmak için aşağıdaki çalışma alanlarını ve yöntemlerini kullanır.
- Kurs, sürekli kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum, çalıştay, atölye, danışma ve süpervizyon grubu gibi çalışmalar düzenler.
- Dokümantasyon ve bilimsel yayınlar yapar.
- Amaçların gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamı sağlar.
- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunur ve yurt içi ve yurtdışından bağış kabul eder.
- Alanda özel ve kamusal çalışan bireysel ve psikodramatistler/grup liderleri ile ilgili uzmanlarla işbirliği yapar.
- Amaçların gerçekleştirilmesi için gereksinim duyduğu gelirleri temin edebilmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar ve işletir.
- Amaçların gerçekleştirilmesi için ticari işletmelerle işbirliği yapar.
- Üyelerin yararlanmaları için lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurar ve bunları teftiş eder.
- Üyeleri arasındaki sosyal ilişkilerin gelişimi için yemekli toplantılar, balo, tiyatro, sunum, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenler veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlar.
- Dernek faaliyetleri için gereksinim duyulan taşınır, taşınmaz mal satın alır, satar, kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder. Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurar.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf, federasyon kurar veya kurulu bir federasyona katılır.
- Uluslararası faaliyette bulunur; yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olur ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapar veya yardımlaşır.
- Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere benzer amaçlı derneklerden, işçi, memur ve işveren sendikalarından, sivil toplum örgütlerinden ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alır ve adı geçen kuruluşlara maddi yardımda bulunur.
- Amaçların gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, Anayasa, Uluslararası sözleşmeler, 5253 sayılı Dernekler Kanunu çerçevesinde; siyasi partiler, sendikalar, dernekler, vakıflar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, belediyeler, şirketler ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütür.
- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç malzemelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurar.
- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açar.
- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda diğer dernekler, federasyonlar, vakıf, sendika, sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar oluşturur.
- Amaç ve çalışma konularına hizmet etmek üzere gerekli arsa, bina, kamp, kulüp, lokal, sosyal tesisler gibi taşınmaz malları satın almak, kiralamak, kiraya vermek, bu amaçla her türlü inşaat yaptırmak; taşınır mallar, menkul değerler ve haklar satın almak,
- Broşür, katalog, bülten, dergi, gazete ve kitaplar yayınlamak, internet, kablo, radyo ve televizyon gibi iletişim imkanlarını kullanmak,
- Yurtiçi ve yurt dışında her türlü bilimsel ve sosyal geziler düzenlemek, üyelerinin katılımını sağlamak,
- Her türlü tanıtıcı, eğitici ve hediyelik eşyalar yaptırmak ve dağıtmak,
- Yardım Toplama Kanunu ile Tüzük hükümlerine uygun olarak bağış ve yardım almak; bağış ve yardımda bulunmak, burs vermek,
- Amaç ve çalışmalarını gerçekleştirmek için yasalarda öngörülen diğer çalışmaları yapmak, yönetmelikler hazırlamak.
- Dernek, bu faaliyetlerini yürütmek amacı ile daimi veya geçici eleman çalıştırabilir. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan konularda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla platformlar ve/veya birliktelikler oluşturur, oluşturulanlara katılabilir. Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirecek maddi kaynakları sağlamak üzere girişimlerde bulunur.